Πολυτεχνείο 1973 και σήμερα

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν τις συνέπειες μιας κατάστασης η οποία είχε οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο και ουσιαστικά στα όριά της. Τότε μέσα σε μια κατάσταση περιορισμένων ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, όλοι οι φοιτητές μαζί αποφάσισαν να δείξουν την αντίθεσή τους και να εναντιωθούν στο κατεστημένο της εποχής. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου σε συνδυασμό με την εισβολή στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο, για την οποία η ευθύνη βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά το καθεστώς, οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη μεταπολίτευση.

Έχουν περάσει 36 χρόνια από την εξέγερση του πολυτεχνείου και όμως οι φοιτητές στο ελληνικό πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις υπό το καθεστώς ελέγχου και ασυδοσίας. Πιστεύουμε πως αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει δεν είναι το πώς θα γιορτάσουμε την ημέρα του πολυτεχνείου ως μια μέρα μνήμης αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στο ελληνικό πανεπιστήμιο ως φοιτητές για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλύτερη καθημερινότητα. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών στο πανεπιστήμιο. Φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν να κάνουν γενική συνέλευση 7 χρόνια, Δ.Σ. φοιτητικών συλλόγων που αποφασίζουν για όλους τους φοιτητές και η γενικότερη αποχή των ανένταχτων φοιτητών από αντίστοιχες διαδικασίες αποτελούν φαινόμενα αποπολιτικοποίησης του πανεπιστημίου.

Ως συλλογικότητα πιστεύουμε πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πολιτικές έννοιες οι οποίες έχουν αλλοιωθεί με τον χρόνο -Συνέλευση-Κατάληψη-Ελευθερία-Άσυλο και να λειτουργήσουμε με αντιιεραρχικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες μακριά από λογικές εκπροσώπων και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού (αυστηρή υπακοή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία).

  • Καμία μετατροπή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο
  • Ανοιχτές-συμμετοχικές διαδικασίες
  • Ανώτατο όργανο των Φοιτητικών Συλλόγων η Γενική Συνέλευση
  • Καμία εξουσία στα Δ.Σ. –διαχείριση του Συλλόγου από όλους τους φοιτητές

Δεν υπάρχουν σχόλια: